V článku vám povím, bez kterých tří věcí se při šití podprsenky rozhodně neobejdete.

Už vám někdo řekl, že šít spodní prádlo a zvláště podprsenky doma není možné? Že na to potřebujete speciální vybavení? A speciální stroje! Tuhle informaci jsem slyšela, než jsem s šitím prádla začala a ještě mnohokrát poté. Řeknu vám tajemství. Není to pravda!

Pokud jste švadlenka, tak všechno, co k šití prádla potřebujete už máte dávno doma. 

Jak na domácí šití spodního prádla

Jaké vybavení potřebuji na šití spodního prádla?

Dneska probereme tři hlavní hrdiny, bez kterých bychom nic neušily. Jak se liší požadavky na šicí stroj, nitě a jehly, když se chceme vrhnout na šití podprsenky?

Šicí stroj

Na šití veškerého spodního prádla, plavek, podprsenek i dalších oděvů vám bohatě stačí obyčejný domácí šicí stroj. Vše co potřebujete, aby váš šicí stroj uměl jsou dva stehy: Rovný steh a zig-zag steh. S touhle výbavou si vystačíte pro všechno spodní prádlo. 

No a overlock? Taktéž bonus. Osobně ho používám jen při šití kalhotek nebo bodyček a to ještě výjimečně. 

Stroj na siti spodniho pradla
Nitě na šití spodního prádla a podprsenek
Nitě na šití spodního prádla a podprsenek

Nitě

Na šití podprsenky doporučuji a preferuji klasické polyesterové nitě. Nepotřebujete pružné nitě, které jsou tvořeny z většího množství vláken. Vlastně je moc nedoporučuji pro začátečníky, protože je s nimi vzniká více komplikací. 

Obyčejná polyesterová niť značky Amann nebo Gütermann bohatě postačí. Naopak bavlněná nit není tolik vhodná, protože má větší tendenci praskat a pokud nemáte vyloženě alergii, tak je lepší použít polyesterovou.

Jehly

Obecně mám při šití podprsenky dobré zkušenosti s použitím jehel typu Stretch nebo Mixrotex v síle podle šitých látek. Velikost 70 používám na velmi jemné vrstvy látky (podšívka, krajka) a velikost 90-100 na šití ramínek a zapínání.

Finální výběr jehly bude záležet na vašem šicím stroji. Zkontrolujte si tedy příručku k vašemu konkrétnímu modelu. Dále bude záležet na tloušťce látek, které budete šít.

Máte už připravený svůj stroj, nitě i jehly na šití prádla? Pojďte si to rovnou vyzkoušet šití podprsenky v praxi a pusťte se do ušití své první braletky a naučte se základy.

Napsat komentář