Chcete se pustit do šití plavek, ale nemáte tušení, co všechno si připravit? Zjistěte, jaký potřebujete šicí stroj, střih a jaké si máte připravit látky na šití plavek.

Šití plavek má ohromnou výhodu v tom, že si můžete vybrat jak látku, tak střih a můžete si je ušít přesně, podle vašich představ. Navíc budete mít jistotu, že vám padne jak horní, tak dolní díl. 

V tomhle článku se podíváme na to, co všechno si potřebujete na šití plavek připravit. Podíváme se na šicí stroj, jehly a nitě. Potom na materiály, podšívky a vycpávky. Zjistíte, jaké gumy jsou vhodné na šití plavek. A na závěr se mrkneme na příslušenství: ramínka a zapínání.

Jak ušít plavky: Barevné plavky šité doma
Jak ušít plavky: Modré plavky na zavazování

Jak ušít plavky: co si připravit

Při šití plavek si velmi dobře vystačíte s obyčejným hobby šicím strojem. Důležité je, aby stroj uměr elastické stehy. Klasicky se používá cik-cak nebo trojkroký cik-cak. Oba tyto stehy jsou velmi vhodné pro šití elastických látek a oděvů, jako jsou i plavky.

Vhodné jehly pro šití plavek jsou jehly typu stretch a superstretch.

Já osobně používám stejné nitě, jako při šití každého jiného spodního prádla – tedy nitě značky Amann nebo Güttermann. Existují i speciální elastické nitě, které mírně pruží a situaci vám ještě usnadní. Ale nikdy jsem neměla potřebu je koupit. S „chlupatýma“ nitěma nemám moc dobré zkušenosti – můj stroj je nemá moc rád a špatně se mi s nimi šije.

STŘIH

Při volbě střihu na šití plavek máte v zásadě dvě možnosti

Můžete si:

  1. koupit speciální střih, který je přímo určený na plavky,
  2. vzít oblíbený střih na spodní prádlo a prostě z něj ušít plavky.

Výhodou prvního způsobu šití plavek a tedy použití speciálního střihu přímo na plavky je, že obsahuje šití instrukce přímo k sešití těchto plavek. Mezi nevýhody potom patří, že výběr oficiálních střihů na plavky není moc velký, většina těchto střihů jsou vhodná spíš pro menší prsa a nemáte jistotu, jak vám budou plavky sedět.

Výhodou druhého způsobu – tedy použití oblíbeného střihu na podprsenku je zase to, že předem tušíte, jak vám bude střih sedět a víte, jestli vám střih vyhovuje. Znamená to tedy, že budete potřebovat méně cvičných vzorků a máte jistější výsledek. Co se šicího postupu týče, znamená to bohužel, že budete muset trochu improvizovat a postup je pro vás tedy vhodný, pokud už máte s šitím plavek nějaké zkušenosti. 

Já osobně ve svém kurzu na braletky učím druhou možnost a šijeme ze střihu, který jsme si už odladily. Na postup šití mám videonávod, takže kombinuju výhody obou možností. 

Jak jsem šila plavky
Doma šité bílé plavky s kovovým zapínáním
Jak ušít plavky: Modré plavky na zavazování
Vnitřek plavek

LÁTKY NA ŠITÍ PLAVEK

VNĚJŠÍ LÁTKA NA PLAVKY

Na šití plavek se standardně používá takzvaná plavkovina nebo lycra. Někteří lidi využívají taky sportovní úplet.

Ideální je, pokud si můžete vybrat látku osobně, protože plavkovina se vyrábí v různých gramážích a s rozdílnou povrchovou úpravou. Je dobré si dávat pozor, ať lycra nemá příliš hladký a klouzavý povrch, protože o to hůř se vám bude šít. Tohle doporučení je ještě důležitější, pokud jste začátečník. 

Osobně mám dobrou zkušenost s plavkovinami ze Sew.me. Jsou totiž příjemně tenké, nejsou kluzké a opravdu příjemně se šijí. 

Ale existuje velké množství e-shopů přímo z česka, se kterýma nemám zkušenost. 

Než se do šití pustíte, je dobré si vyzkoušet, jesli látka není ve vodě průhledná. Není nic horšího, než když plavky došijete a pak zjistíte, že jsou ve vodě průhledné… Pokud se vám to stane, je nejjednodušší řešení asi přidat vycpávku. Výslednou průhlednost plavek ovlivňuje taky zvolená podšívka. Jakou teda použít?

LÁTKY NA ŠITÍ PLAVEK

PLAVKOVÁ PODŠÍVKA

Podšívka má v plavkách zpravidla dvě funkce – zvyšuje neprůhlednost a zvyšuje tuhost oděvu.

Existují speciální podšívky na plavky, ale v podstatě to není nic jiného, než lycra v tělové nebo bílé barvě. Tělová ani bílá barva nejsou vůbec žádná nutnost a stejně dobře poslouží i lycra v kterékoliv jiné barvě. Výhodou právě tělové nebo bílé podšívky pak je, že pokud máte vnější látku s potiskem, tak na tomto podkladu krásně vynikne. S tmavou podšívkou by vzor nebyl tak jasný a výrazný a mohl by zašednout.

 Tahle podšívka se používá na všechny typy elastických plavek – na jednodílné plavky, kalhotky i elastické vršky.

Plavková podprsenka s podporou

Pokud však šijete plavkovou podrsenku s větší podporou, tedy spíš jako opravdovou podprsenku vhodnou k plavání a ne jen jako plavkový top, pak můžete jako podšívku použít stejné materiály jako na tu podrpsenku.

Tyhle materiály využijete zejména, pokud budete přetvářet standardní podprsenkový střih na plavky.

Mým favoritem na podšívku košíčků je podprsenková pěna v metráži. V tomto případě máte plavky rovnou s pěnovou výztuhou a nemusíte dále řešit vycpávky. Pokud chcete plavkovou podprsenku s podporou, ale bez vycpávky, tak můžete použít i neelastickou podprsenkovou podšívku.

 Na obrázku vlevo vidíte plavky podšité běžnou elastickou plavkovou podšívkou. Plavky vpravo jsou se všitou pěnovou výztuhou.

Doma šité bílé plavky s kovovým zapínáním
Plavky se všitou výztuhou
Jak vyrobit vycpávku do podprsenky: Finální výrobek
Koupená bezešvá vycpávka do podprsenky

LÁTKY NA ŠITÍ PLAVEK

PLAVKOVÉ VYCPÁVKY

Vycpávky jsou jakási pěnová výztuž, která je umístěna v plavkách. Mohou být všité – tedy opravdu součástí plavek bez možnosti vyndání, nebo vyjímatelné. Všité i vyjímatelné vycpávky můžete koupit v obchodě, nebo je ušít.

Ty koupené v obchodě jsou bezešvé a mívají větší či menší „push-up“ efekt. Pokud je chceme vyrobit doma, pak musíme šít z metráže, která má rovnoměrnou tloušťku. Pokud si chcete vycpávku ušít, můžete se podívat na můj návod. 

Vyjímatelné vycpávky se vkládají mezi podšívku a vnější látku pomocí malého otvoru v podšívce.

LÁTKY NA ŠITÍ PLAVEK

GUMY VHODNÉ NA PLAVKY

Na šití plavek se používá speciální guma určená na šití plavek. Nejčastěji ji koupíte v obchodě pod názvem „plavková guma“.

Plavková guma je odolná proti působení chlóru, soli a dalších vlivů a zajistí, že vaše plavky budou mít delší živostnost. Obyčejné gumy, které jsou vystavovány těmto podmínkám degradují rychleji a ve vodě mají tendenci se vytáhnout.

Plavkové gumy seženete dvojího typu – s hladkým povrchem a s mírnou povrchovou úpravou (jak můžete vidět na fotce). Tahle guma se daleko lépe šije, protože při šití neklouže a je vhodná pro začátečníky. 

Gumu seženete v různých šířích a doporučuji ji použít ke stabilizaci všech plavkových okrajů. S povrchovou úpravou ji seženete zde nebo zde.

Speciální guma na šití plavek s povrchovou úpravou

PLAVKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ A KOMPONENTY

PLAVKOVÉ ZAPÍNÁNÍ

Můžete si vybrat ze tří druhů zapínání:

  • Klasické podprsenkové zapínání,
  • plavkové zapínání a
  • zavazování.

Klasické podprsenkové zapínání na háčky a očka je vhodné pro větší velikosti a pokud chcete, aby měla podprsenka co nejvíc podpory.

Plavkové zapínání je vhodné pro menší až střední velikosti, které nepotřebují až tolik podpory, protože je oproti podprsenkovému zapínání poměrně úzké. Důležité je mít dobře odladěnou délku podprsenky, aby zadní pás plavek nebyl příliš těsný nebo volný. Plavkové zapínání totiž neumožňunje pozdější změnu délky. Plavkové zapínání můžete sehnat kovové nebo plastové. Já osobně preferuji kovové, které se vám nezlomí. 

Zavazování jsou delší pruhy, které si můžete uvázat podle potřeby. Vytvoříte tak plavky, které jednoduše sednou na větší množství postav.

 Na obrázku vlevo můžete vidět plavky na zavazování pomocí šňůrek. Na obrázku vpravo jsou plavky, které se zapínají pomocí kovového plavkového zapínání.

Jak ušít plavky: Modré plavky na zavazování
Plavky se všitou výztuhou
Doma šité plavkové ramínko s posunovačem

PLAVKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ A KOMPONENTY

RAMÍNKA

Jako ramínka se opět používá plavková gumy obalená v lycře. 

Má to dvě výhody: Nemusíme v obchodě složitě hledat ladící ramínka a ušitá ramínka mají mnohem delší životnost než obyčejná podprsenková ramínka. 

 Na obrázku je vidět nastavitelné šité plavkové ramínko z plavkové gumy obalené v bílé lycře.

PLAVKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ A KOMPONENTY

POSUNOVAČE A ZKRACOVAČE

Pokud tyto výrazy vidíte poprvé, tak to jsou komponenty, díky kterým si můžeme nastavit ramínka na naši požadovanou délku aniž bychom páraly. Vznikají tak nastavitelná ramínka, jak je známe z obchodů. Na plavky však nestačí použít běžné zkracovače, které používáme na podprsenky. Plavková ramínka jsou po obalení v lycře tlustá a do běžných posunovačů se tedy nevlezou. Proto potřebujeme speciální posunovače, které mají větší vzdálenost mezi příčkami a jsou vhodné na plavky. 

Na obrázku vlevo můžete vidět posunovač vhodný na podprsenková ramínka. Vpravo můžete vidět posunovač na plavková ramínka. Oba mají šířku 12 mm, ale plavkové posunovače mají příčky dál od sebe. Tím jsou vhodné i na širší ramínka. Plavkové posunovače jsem koupila zde.

Zapínání a posunovače na plavky

máte vše připraveno?

Po přečtení článku byste měli mít představu, co všechno si máte připravit, když se chcete vrhnout na šití plavek. Probrali jsme potřebný šicí stroj a jeho příslušenství, tedy potřebné jehly a nitě na šití plavek. Potom jsme se podívali, jaké látky potřebujete na šití plavek. Nyní už víte, že jako vnější látku používáme lycru a představila jsem vám různé možnosti, čím plavky podšít. Koukli jsme i na podprsenkové vycpávky a představila jsem vám speciální gumy na šití plavek. Popsala jsem, jak ušít plavková ramínka a že zkracovače na plavková ramínka jsou jiné, než ty, které používáme na podprsenky.

Pokud máte jakýkoliv dotaz, nebo si chcete o jednotlivých tématech popovídat, přidejte se do facebookové skupiny „Šijeme prádlo s Bratobe“.

Napsat komentář