V tomto článku vám předám své zkušenosti, jak jsem šila plavky. Většinou šiji prádlo. Plavky zní podobně, ale vlastně je to úplně jiná kapitola. Jiné látky, jiné gumičky, jiná technologie šití, jiná práce s materiály. Při šití těchto plavek jsem zkoušela novou metodu a dříve netestované materiály. A protože se každý materiál chová maličko jinak, tak očekávejte komplikace.

Tento článek je o tom, jak jsem já šila plavky. Pokud vás zajímá, co si na šití plavek připravit, přečtěte si raději tento článek.

příprava na šití

Můžete sehnat speciální střihy na šití plavek, ale není lepší použít střih, který už máte doma a máte ho ozkoušený? Vzala jsem teda střih na Forme braletku, který jsem si narýsovala na míru a zkusila z něj ušít i plavky. 

Samozřejmě pracuji s jinými materiály, než bych měla, takže je mi jasně, že budu muset provést pár změn. Střih jsem rýsovala pro poměrně málo elastickou podšívku. Stejné tuhosti s lycrou, byť ve dvou vrstvách, nedosáhnu. Rozhodla jsem se tedy použít původní nosnou vrstvu (powernet ve střední gramáži) a umístit ho mezi dvě vrstvy plavkoviny.

Celá podprsenku olemuji plavkovou gumou, kterou skryji do látky. Plavky budu zapínat pomocí plavkového zapínání. Ramínka také ušiji z plavkoviny.

Jak jsem šila plavky

látky na plavky

Už loni jsem si koupila látky. Kupovala jsem z českých eshopů a vybírala z látek pojmenované plavkovina. Když jsem ji chtěla použít, říkala jsem si, že možná není tak tenká, jako látky na mých koupených plavkách, ale třeba to nevadí. 

V poslední chvíli mě napadlo otestovat průhlednost látek ve vodě…a byly průhledné. A jak!

Takže jsem použila zbytek podšívky ze sewme.pl – podšívka je neprůhledná i v mnohem nižší gramáži, než má původní látka. Taky méně klouže a celkově se s ní lépe pracuje. Další lekce neexperimentovat s materiály kvůli pár ušetřeným korunám. Které nakonec ani ušetřené nejsou.

Nechce někdo metr tělové lycry? Třeba na legíny… 😀 Byl to takový spontánní nápad, ale opravdu vám to doporučuji, vážně, vyzkoušejte si plavkovinu ve vodě ještě před samotným šitím! Pořád lepší, když to zjistíte teď, než po došití.

změny při šití plavek

 Konstrukce plavek se oproti konstrukci braletky trochu liší. Třeba v tom, že nepoužíváme krajku, proto nepracujeme s dekoračním okrajem. Z toho důvodu střih nemá zahrnutý švový přídavek u horního okraje, ale při aplikaci plavkové gumy potřebuji prostor k jejímu uchycení, takže jsem přidala 10 mm švového přídavku.

Zadní díl jsem prodloužila, protože mé plavkové zapínání je mnohem menší, než původní podprsenkové zapínání. Také jsem přidala trochu prostoru na přeložení konce a uchycení zapínání.

Odstranila jsem středový šev a vnitřní košíček ustřihla na hraně přeložené látky. Vlastně jsou to všechno jen úpravy připraveného střihu a jeho švových přídavků, než jakýkoliv zásah do střihu.

Speciální guma na šití plavek s povrchovou úpravou
Jak jsem sila plavky zavazovani

KOMPLIKACE

 V první chvíli jsem si neuvědomila, že plavková guma, kterou používám je výrazně méně elastická, než původní podprsenková guma, na kterou jsem střih tvořila. A že mám gumy dvě a každá je jinak elastická. 

Takže po ušití podprsenky a přišití zapínání jsem zjistila, že ji nezapnu. Nebo zapnu, ale nenadechnu se. Ale rozhodně neexistuje moment, kdy bych zvládla obojí.

Takže jsem zapínání zas odpárala a rozhodla se pro změnu zapínání. Místo zapínání na plastový klip jsem se rozhodla pro zavazování. Ramínkové gumy jsem ušila delší a zadní díl zahnula, takže budou záda na zavazování přes ramínkové gumy. Vlastně se mi tohle řešení líbí mnohem víc, než to původní!

Co bych udělala jinak?

Lépe bych si pohlídala elasticitu všech použitých gum 🙂

Při změně materiálů můžete podobný scénař očekávat. Vždy musíte zohlednit elasticitu použitých materiálů. Stačí malá změna a na obvodu vám to může hodit i pár centimetrů.

Což ovšem bohatě stačí k tomu, aby se z pohodlné podprsenky stal mučící nástroj. Taky bych použila jen jeden typ gumy – kombinace gum s různou elasticitou nefunguje tak dobře, jako když jsou všude stejné. 

Nebojte, chyby dělá každý a žádný učený z nebe nespadl. Důležité je se z toho nehroutit a nějak se s tím poprat.

Napsat komentář